Followers

Tuesday, November 9, 2010

AndaSuka...Menyusukan pelajar asing..pelajar tempatan mati kebuluran..

Dari minggu lepas lagi aku dengar bebelan beberapa orang labmate aku...sume pon  baru sambung master sem 1 dan 2..ape lagi kalau bukan masalah pembiayaan master..awal2 masuk dlu..memang la dijanjikan dengan GRA...tapi..sape yg tau buget penyelidikan U akan dikurangkan...last sekali..sume geran penyelidikan di bekukan..dan impaknya..takleh la nk bayar gaji GRA...

Nasib la ada biasiswa lain..contohnya NSF...bukan tak memohon..dari awal dah mohon...birokrasi la yg sebabkan hampir setahun baru leh dpat biasiswa tu..ni ura-ura macam tanak kasik biasiswa plak dah...ai..miskin dah ke kerajaan negara aku??

Inisiatif lain...mohon biasiswa zamalah..ni adelah pembiayaan dari tabung Universiti..dan pembiayaan selalunya dalam tempoh 6 ke 12 bulan je..kiranya backup plan la sementara menunggu biasiswa lain..nanti bile dah dapat..kene la bayar balik duit zamalah yg kita terima tu..TAPI....bila diorang yg tengah kesempitan,kekusutan ni memohon...nak tau ape yg jadi??hampir 60% yang layak menerima tu adelah pelajar asing...diulangi..pelajar asing..lepas tu..pelajar asing ni kebanyakkannye dah ditaja oleh tempat kerja diorang (negara masing2). kalau tak..takkan la sampai anak bini,menantu,mertuan sume kat sini...siap ade kereta lagi...aku tau pon sebab aku kenal ngn beberapa orang dalam senarai tu...diorang ni pon dok kawasan rumah sewa aku je..sume mewah je haa...

Kesian aku tengok kawan-kawan aku ni...takkan la nk bebankan mak bapak lagi kan..sume dah besar..sume pon kalau boleh nk iktiar sendiri je cari duit..dah la wat research full time..memang terkejar-kejar la ngn keje part time sebab nk kumpol duit...ade hak pon....di kasi kat orang asing...kononnya nak tunjukkan yg pengurusanan kpd pelajar asing sngat bagus...aiyo..ibarat menyusukan kera dihutan...anak di rumah mati kelaparan...takpe la kawan-kawan ku...korang sabo je la...ade la rezki korang nanti...

susukan orang utan ni takpe..ade pekdahnye

2 comments:

Zulkifli Bin Sa'don said...

betul tu padel... anak-anak bangsa kita ni masih ramai yang perlu dibantu... kita ni umat bangsa yang masih bertatih-tatih... perlukan bantuan...

paDel said...

@Zulkifli Bin Sa'don

patotnye pentingkan keutamaan rakyat sendiri dlu...mak bapak diorang yg bayar cukai..tibe2 salur keluar...adoyai...

Entry terkini...

LinkWithin