Followers

Monday, November 8, 2010

AndaSuka...Kemalangan lagi berhampiran exit tol senawang arah selatan

disebabkan semalam hujan lebat giler2 kt batu pahat..aku trus cancel nk balik bangi...pelok bantal tido je sambil di alun dengan irama hujan...seronot wooo...so...pgi tadi la aku ondaway balik bangi...indah betol jadik student...suke hati je nk cuti2 kan...

Okeh...ni nak cerita pasal kemalangan..highway...jem dan dot..dot..dot...mase dalam pejalanan balik tadi...setiap kali aku nampak bas express..mesti rase seriau je...dari belakang bas tu tebayang la bas tu tebalik la...melayang kebelakang la...tragedi 10/10 agak menakotkan aku...walaupon aku tak terlibat pon...ikot kes aritu..kemalangan disebabkan bas dipandu laju, 120km/h...then tadi..aku follow sebijik bas..no. plat die mula dengan P...takde stiker LPKP..yg ade stiker had laju je kt belah bontot bas tu..syarikat bas tu aku lupe lak name die..tapi bas persiaran mewah kot..warne purple..mcam untuk pelancong asing je..

aku tekan minyak and follow dekat ngn bas tu...aku maintain jarak then aku tengok speed die lebih kurang 120km/h..maen lane tengah...had laju lebuhraya untuk bas adelah 90km/h je..isk...isk...sape la yg besalah kalau eksiden kang...bukan la mendoakan.."prevent is better then cure"...betol tak??pastu...aku pon potong la...dok jauh2...pastu maintain speed balik...menakotkan je dok dekat2 ngn bas ni...

Then..sampai je 1 selekoh turun bukit berdekatan exit senawang...tibe2 2 bijik kereta depan aku break mengejut...waa....nasib jarak aku jauh wo...kalau tak tragedi sondol menyondol macam kawan aku yg eksiden aritu mungkin jadi kt aku plak...lagipon aku bawak takde la laju sangat...ingat orang tersayang beb...aku tengok kedepan...jem dah jalan...ade nampak trak plus kt lane paling kanan...uih..rupenye ade sebijik lori tebalik melintang kt highway menghala ke selatan...lori tu terbakar...aku ingat lori tangki minyak ke..sebab gile tebal asap...highway meghala ke utara kene tutup 2 lane..tu yg jem...aku sempat lagi kuakan hp n rakam je..sambil wat2 fokus follow kete depan...kang kalu sebok nk tengok kemalangan tu..wat jem jalan je..

jgn ikot contoh camni: sumber gambar (google)

Tak nampak lak ade kenderaan lain ke tak terlibat...tapi sepanjang highway ke selatan tu jem la...dengan ambulan sekali sangkot dalam jem tu haa....2 3 bijik gak la..sian la mangsa kemalangan..padahal..kt highway ade lorong kecemasan untuk laluan ambulan...disebabkan mangkok2 ayun yg tak reti bahasa guna lane tu..kan ambulan dah takleh nk sampai dengan cepat...korang kalau tengok jalan jem camtu..jgn ler guna lorong kecemasan untuk cepat yer...nanti makin parah jadiknye...mane la tau ade eksiden kt depan...pastu yg eksiden tu kwan2 kite ke..so..same2 la berbudi bahasa bila di jalan raye..

2 comments:

penaberkala said...

driver bus masing2 nk tunjuk hebat
mentang2 dio besor, nk bawa paling laju atas jalan raya
takut gak nak nek bus skang, tp apakan daya tu je kenderaan yg ada skang utk ulang-alik

Zulkifli Bin Sa'don said...

antara faktor yang menyebabkan berlakunya kemalangan tu ialah sikap pengguna jalan raya yang sering kali mengabaikan keselamatan nyawa sendiri... huh! kalau sendiri tak pe... tapi, orang lain pun terlibat sama..

Entry terkini...

LinkWithin