Followers

Sunday, December 12, 2010

AndaSuka...Jom selongkar BlogLarian....

kepada blogger yg dah mendaftarkan diri menjadi geng bloglarian...aku ucapkan tahniah dan terima kasih kerana sudi menjadi ahli keluarga kami...kami (padel & fareed) mengalu-alukan kehadiran ramai lagi blogger di luar sana untuk menjadi ahli komuniti yg besh ni...

okes...arini aku nk review sket pasal bloglarian dari sudut yg lain..maksudnye...selain dari tempat korang berblogwalking..ape lagi yg ade dalam ni..mungkin ade yg dah explore...tapi kepada yg tak sempat atau tak terperasan kemudahan lain yg bloglarian sediakan...jom kita same-same menjelajah...



kita mula dari atas sekali...ruangan atas sekali tu adelah notice board...biasenye kalau ade update terbaru nk bagi tau korang...aku atau pareed akan update kt situ...rajin2 la bace..

okes...kedua adelah page list/tab button..ade 7 page semuanya dalam bloglarian ni termasuk Home...
1) tutorial bloglarian- memberi tips camne nk guna bloglarian dengan lebih effektif...mudah...cepat...selesa

2) Berita@online- dalam ni ade beberapa website akhbar tempatan...guna sistem show button..pilih akhbar mane korang minat...then klik je kt button tu...

3) Testimoni bloglarian- ni tempat mengumpulkan testimoni dari pengguna/ahli bloglarian yg secara sekarela membuat post tentang bloglarian..kalau korang rase nk masuk dalam list testimoni...buat la pos then tinggalkan komen kt page testimoni tu dengan link post korang k..nanti admin masukkan..

4) Mangastream- page ni untuk peminat manga online...boleh la usha komik2 yg korang minat kt dalam tu..aku nye paberet dah tentu la naruto...hehehehe

5) contest keluarga bloglarian (NEW) - ni page terbaru..kalau ahli bloglarian ade menjalankan contest..buleh la submit kt page ni dengan cara tinggalkan komen kt page contest ni bersama link contest korang...kami promote percuma je..memudahkan kaki2 contest untuk memburu hadiah (aku la antaranya)

6) koleksi pingsite (NEW) - korang tau fungsi ping site???kepada yg tatau...ping site ni adelah cara kita meninggalkan backlink ke site2 tersebut dengan tujuan mengindex blog kita ke SEO..tak paham???korang google la...susah aku nk terangkan..aku pon tak terre bab ni..yang penting...kalau rajin ping site...alexa rank korang akan meningkat menjadi lebih feymes/baik...

7) Home- muka depan bloglarian la..ape lagi..hehehehe...

pada masa akan datang...lebih banyak lagi page akan dibuka...masih dalam parancangan adalah page ruangan iklan/kedai berbayar kepada blog2 biz..kami nk buat lain dari yg laen sket...tunggu....
selain tu...page join venture juga dalam perancangan...tengah nego2 ngan beberapa blog/group untuk menjadi rakan kongsi


Yang ke-3 pulak....label post..kalau korang perasan..setiap post di label dalam group of 10..ini adalah untuk memudahkan korang berblogwalking agar dapat pegi ke semua entry...disebabkan setiap hari...1 atau 2 kumpulan label ni akan di rotate naik ke atas...akan mendatangkan sket masalah kt korang untuk mengingati korang dah blogwalk sampai post ke berapa..
aku cadangkan...korang klick 1 label..(cth: list 1-10) then blogwalk guna post dalam tu...bila abes teruskan dengan label seterusnya...tapi terpulang la nk blogwalk camne pon...nk bukak sume dari atas sampai bawah pon boley...
selain itu..label ni memudahkan ahli untuk mencari rumah mereka...katakan rumah no.45..cuma bukak label  'list 41-50' takde la tekial-kial mencarik dalam post yg banyak tu...

Okes...abes dah...selain tu..kalau korang rajin tibe2 nk buat banner untuk rumah korang tu...boleh tinggalkan komen kt post rumah korang...nanti admin akan bantu upload banner yg korang dh buat...nk suh kami buat sume..tecirit la depan pc kang...hahahha....banner untuk bloglarian pon dalam proses pembikinan...otak tengah jem...

lupe pulak..saye nk nasihatkan...kepada sesape yg guna counter widget daripada widgeo


tolong la tuka kepada counter yg lain...ini kerana...widgeo akan membuka pop-up iklan apabila korang klick mane2 je kawasan dalam blog korang tu...ade kes...widgeo ni meng take-over blog yg menggunakan widget ni..bahaya wo....widget ni buleh dikatakan spam sebenarnye sebab die menjadikan blog korang agen iklan tanpa korang sedar..so...korang bleh la bertukar ker counter yg lain seperti :

http://www.easycounter.com/FreeCounter3.html
http://vembiz.com/19-very-powerful-free-stat-counter-for-your-website/
http://www.free-counters.co.uk/
http://www.99counters.com/

itu je wat masa ni...selamat berblogwalking...

12 comments:

Cik Su said...

betul tu.. cik su tak ska gak popup tu... abes volume broadband nie ha..tolong la tukar yer korang..

honeyvsbee said...

a'ah kalo tetiba kuar iklan widgeo tu jem sebentar laptop gila lah benda nih..

zacky ~786~ said...

wahh siap ada mangastream..

n@m@n said...

padel, cane ek nak buat page mcm blog larian tuh? ajarlah sikit..hehe

~ PIJA ~ said...

mmg bes blog larian tu..tak payah nak lari sungguh2...:)

paDel said...

@Cik Su
pesan2 la kt kawan2 blogger lain

@honeyvsbee
ramai yg tatau psal ni

@zacky ~786~
jom bace komik

@n@m@n
haha...insyallah nanti buleh ajarkan..

@~ PIJA ~
lari la sungguh2...baru cepat sampai..hehe

Jieda said...

nice info..teruskan dengan bloglarian he3

nana cHan said...

oo ptt la slalu kua widgeo. ish3

FareedSairi said...

testing

sumpit said...

yeah.. memang betul.. aku sokong..

jemput join contest

geekz36 said...

dah join x boleh goyang kaki harap trafik free. kena kerja OT, br income masyuk. sekadar pendapat

Jangan lupa vote No. 383 /// Pilihan 10
Undi No. 383 sekarang!!!
Muchas Gracias !
Kop Khun Krap !
Arigatô gozaimasu !

FareedSairi said...

setuju ngan orang di atas :)

Entry terkini...

LinkWithin