Followers

Sunday, October 17, 2010

AndaSuka...Kelab Kereta a.k.a Car Club...ape kelebihannya??

Gen2 biru Angel Blue ni la kekasih hatiku

Meeting point kt dataran putrajaya..TT dinner kt Bagan Lalang


Harini baru terasa nk upload pic kekasih hati yg selalu menemaniku ini...sebenarnye post kali ni bukan nak cite poyo-poyo pasal kereta ke ape...tapi pasal Car Club.. Car club yang dimaksudkan oleh saye adelah Gen2Club Malaysia ataupon G2C ni die nye link http://www.gen2club.com/v2/ dan http://www.gen2club.com/v2/forum/ untuk mengakses forum

 Join pelancaran Program Belia 1 Malaysia kt Golden Horses

Dah setahun lebih aku berpacaran ngn gen2 aku ni...beli 1 sept 2009..2nd hand je.. sebelum beli kereta ni..banyak yang aku pikirkan...maklumla...decide nak beli kereta 2ndhand ni susah woo...korang kene banyak buat study pasal kerata 2ndhand...ape point2 yg korang kene chek untuk maksure tak beli kereta yg conditionnye teruk ataupon kereta potong ataupon kereta banjir..nak dekat sebulan la aku merayap kt used car area kajang,bangi,serdang sampai la ke batu caves/kepong sane...dan aku beli kete ni pon kt kepong la..gile jauh kan...dok kt bangi beli kete kt kepong...alasannye...dah kete ni je condition die okew dan loan boleh lepas...banyak yg lain tak lepas loan aku...student lagi la katekan...


Tujuan beli kete ni pon sebab memudahkan untuk bawak mak aku balik kampung(umah atok) ataupon kemane sahaja...so mak aku leh tido je kt seblah..ngam2 2 bulan aku pakai kete ni...motor aku plak kene kebas ngn penyangak...jahanam betol...tapi nasib mase tu dah ade kete...takde la mati kutu nak pikir camne nak bergerak...

 konvoi gi tengok sepang endurance

Benda yang aku paling risau sebelom beli kereta 2ndhand ni..adelah ape akan jadi lepas aku beli kereta ni??? dibuatnye barai ke...rosak ntah pape ke...kalau rosak men hantar kedai je..memang lemak la kedai tu..yg tak rosak pon boley rosak...so aku carik inisiatif lain dengan join forum G2C..mule2 join just cari maklumat pasal kereta ni..masalah die,penyakit die dan camne nak sattle..carik bengkel2 yang diorang percaya dan specialist dalam repair enjin campro ni...

sedikit modifikasi asas extractor dan drop in atas nasihat pomen


tapi lame2..aku nampak sudut yang lain...ni antara 1st time aku berforum dan join car Club (dulu join IRc kejap je)..join Car Club ni best rupenye sebab leh tambah kawan2 dan menambahkan aktiviti sosial yang sihat..macam G2C ni...average yg join berumur 25 keatas dan ramai jugak yg berkeluarga..so aktiviti yang dijalankan more kepada kekeluargaan dan yang berfaedah..bukan la dok anjurkan racing haram..

aktiviti konvoi melawat geng G2C Melaka

Melawat rumah anak yatim

Antara program wajib setiap tahun yang besh adelah program amal anak yatim...pergi melawat kerumah anak yatim.memberi sumbangan dan juga menceriakan mereka..huhu..syahdu je bile dah akhir program tu..

kunjungan ke open house hari raya ahli club


Drag race halal yang dianjurkan MUSC

So,secara tak langsung...beli kereta dan dapat komuniti baru yang banyak anjurkan program-program riadah yang berfaedah...lagi satu kelebihan join car club ni..kite leh dapatkan info kedai2 terpilih yang menjual alat ganti ataupon aksesori kereta yang murah dan bermutu...ade sesetengah kedai tu plak jadi kedai panel lagi..so ahli yg datang tunjuk je stiker ahli..dapat harge murah...selain tu, ade gk bengkel panel yg kite leh call bile2 mase je kalau kete breakdown...pengalaman aku, kereta takleh start kt parking L1 Mines, call pomen, die bagi instruction untuk diagnos soket fuelpump..buat sendrik kat situ gak..sattle masalah..duit tak keluar...

Aktiviti santai maen bowling lawan melaka region

TT bermandi manda

TT gi makan-makan

So, kesimpulannya..kalau kite ade kereta...mungkin ade car club untuk jenis kereta kite tu..dan jgn malu segan untuk join car club tu..tak perlu kereta cantik,laju gempak baru nak join...asalkan ade sudah...sekurang kurang nye takde la kite kene kencing ngn tokey bengkel kalau nk repair part yang rosak ataupon kene kencing harga spare part...kalau yang bujang...boleh usha2 awek..ramai woo yang dapat jodoh hasil dari car club ni...hahahaha...

bantuan dari rakan-rakan mase kete bikin hal

Kepada sape2 yang ade gen2...meh la join G2C...ramaikan lagi sahabat dan tambahkan lagi ilmu automotif..

9 comments:

Khumaera Ismail said...

btul2..bgs msk kelab2 kete nie..
err--sy ta lyk msk kelab gen2..uhuhu~

nina syakina said...

pergghh..suka keta yg kaler biru tuhh..

maCy said...

suke la kete..isk :D

paDel said...

@Khumaera Ismail
ehh...sape cakap...join je la..pompuan sangat dialu-alukan...hehehhe

@nina syakina
nk naik tak???jom saye amek..

@maCy
same la kite...terlebih suka :)

Zulkifli Bin Sa'don said...

ni yg rase nak angkat gen 2 ni.. memang gen 2 dah masuk senarai kereta yg nak di beli tahun depan.. doa2 la murah rezki aku....

ape pun thanks for joining satu lagi kelab@group ni...
Gerila Penulisan Kreatif... hope teruskan berkarya...

zulkifli sa'don

nina syakina said...

nak pi mna?? hihihi...~

Encik MamaT said...

padel... kalau aku hang nak bawak naik tak... nina syakina ja hang ajak.. haha

paDel said...

@Zulkifli Bin Sa'don
haa...jgn tak beli bro..skang ni untung...interior ngn engine sume dah improve..design jgn cite la..mantop...skit mase lagi kua turbo sys dari proton untuk campro ni..leh masuk turbo plak..ahahaha..
apesal name group tu gerila..gile kau..cam nak merusuh je..

paDel said...

@nina syakina
kite pi makan-makan..minum2...melawat family..beli cincin..ehh...ehh...hahahhaha

@encik mamat
ape??owhh..encik mamat sangat diperlukan..saye ngn nina syakina nk dok belakang..kalau encik mamat takde...sape nak drive pulak kan...hehehe...gurau je..meh la...saye bawak gi stesen minyak..topup minyak k.. :)

Entry terkini...

LinkWithin