Followers

Monday, October 25, 2010

AndaSuka...Merong Mahawangsa akan ke layar perak..


Ade iras cerita pirate of the caribbean tak? Ini adalah filem terbaru keluaran KRU studio...Hikayat Merong Mahawangsa..sempat tengok thriller filem ni masa aku gi tengok Jangan Pandang Belakang congkak 2..
thriller yang di mainkan memang agak gempak gile la...dah tak macam filem2 melayu yang lain punye cerita..dari segi camera effect memang cunzzz...sebijik macam cite2 perang dari holywood...

buku hikayat merong mahawangsa

Cerita Merong Mahawangsa ni asalnya adalah hikayat atau mitos yang menceritakan asal usul kerajaan kedah. Dalam filem ni pulak..KRU fokuskan Merong Mahawangsa yang menjadi eskot kepada putera Rom untuk berkahwin dengan puteri dari Dinasti Han dekat asia tenggara ni..

Mengikut Mitos..Merong Mahawangsa ni adalah keturunan Iskandar Dzulqarnain (Alexander the Great).
Dalam perjalanan eskot putera Rom tu..rombongan diorang ni kene serang dengan lanun Geruda..rasenye kat perairan melaka la kot...pastu...kita same2 la tonton muvie ni yang penuh dengan perperangan....aku suke..suke...ehhehehee...




Thriller Hikayat Merong Mahawangsa


Sumber: KRU Studio

8 comments:

Azwandy Bin Muhamad said...

salam....

Mesti best kn cite ni nanti...Hmm...
Saya rasa bangga sbb pensyarah saya pon terlibat sama utk terjemahkan hikayat ni menjadi sebuah filem...hehe..

diana said...

berape juta la agaknye kos buat filem ni ye..?
mesti mahal ni..

DUHKON :') said...

perempuan dkt gambar ke2 tu lawa lhaa .
sape name die ?mahal x kos filem niee ?

Nur Husna said...

tak sabar ni nak tgk . bile kluar ek?

paDel said...

@Azwandy Bin Muhamad
owh..awak dari U mane eh???

@diana
musti la mahal..amek pelakon luar tu

@DUHKON :')
perempuan tu kalau tak silap selalu kua dalam cite jakie chan..rasenye pelakon hongkong la kot

@Nur Husna
tak sure la...tapi bukan dlam masa terdekat ni...sebab takde dalam list coming soon GSC

Asma Jalalyna said...

mcm best... wait n see je lahhh...

Zulkifli Bin Sa'don said...

syabas... orang melayu punye "cerita"....

cek chun said...

bes nya.. hebat adik bradek kru nih

Entry terkini...

LinkWithin