Followers

Tuesday, August 17, 2010

AndaSuka...spegetti lembu pendek???

salam dan selamat sejahtera...

Pagi ni bukak hotmail saya terbace 1 email yang dikirimkan seorang rakan...pasal masak memasak...mule2 terase la lapar dan sedapnye kalu dapat makan....yela tyme2 pose camni bace artikel makan2 ni kan...buleh batal pose jadinye...tapi last2...yarkkksssssssssssssss.........
Sian si ibu ni, niat die nak masak kt anak2...japi, laen jadinye...mari kite saksikan...cheewahhh

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bersama kongsi maklumat
Sumber dari salah seorang penyumbang email :

Saya ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sauce tomato yang digunakan untuk memasak speghetti mestilah hati-hati.

Semalam,setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee  speghetti.  Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah.
Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi   daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab   rasanya macam keju balls......dikunyah rasa asin-asin.

Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak  dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan  kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan  kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit......

saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama
Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO made in USA ..



Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam  orang hamil.

Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato,bla-bla,bla-bla..... ... pork minced   meat!

Astaghfirullaahalaziim........ ........ saya masak speghetti dan saucenya
mengandungi babi. Yang dah termakan babi semuanya terperanjat!

Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat  kerana mereka makan nasi.  Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya   buang..

Yang tertelan spegetti babi terludah-ludah kesal tak sudah.  Semoga Allah   ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli.  Saya  kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi........ ......... kata  orang tua-tua mimpi makan daging babi nak  dapat   REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak   dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram.

ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya bersihkan perut  yang termakan babi...... tolonglah sampai sekarangrasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spegetti lagi.

email diterima daripada :
Roslina Mat Yazid 

10 comments:

NARDtheNERD said...

moral.
hati hati semasa membeli.
kesian org tu.

i pun sukaaaaa spaghetti. =))

aReTikZ said...

Teramat menyeramkan apabila membaca entri ini.. yang penting kena beringat dan periksa logo halal serta ramuannya..

paDel said...

haa...periksa logo halal je tak guna...

keen tengok gak ramuan nye...saye ade tengok satu pic..pasal produk pork...siap ade label halal...cam harammmm syarikat tu...

|| NaFiRaa || said...

errkkk.. sangat menakutkan!! mintak dijauhkan~

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

yuppp lme da dikhabarkan benda alah ni

sasuke said...

sos prego ni ke..oh man

daisy said...

eeuwwww...

paDel said...

sasuke: suke makan eh???
daisy: jgn muntah pulak...pose nih

d_tieah said...

Euwwwwwwwwwwwww..
Nsb baik aku xmkn spaghetti..
Tu kire ok kite buat sendiri, yg org lain buat plak?
Ntah2 gn prego tu jg..

suri solehah said...

salam..baru datang ke blog ni,,,perkongsiaan maklumat yang cukup baik...masalah kita dengan brg2 ni..kita org islam byk sbg pengguna je

Entry terkini...

LinkWithin