Followers

Thursday, September 23, 2010

AndaSuka...atau adekah AndaPercaye Saintis buktikan Nabi Musa belah laut!!

BOULDER, Amerika Syarikat (AS) - Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar semalam.
Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik.
Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.

Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.

Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.

LAKARAN artis menunjukkan angin kuat dari timur telah menyebabkan air lagun (kiri) dan sungai (kanan) 'berpusing' dan membentuk dinding air dekat Laut Merah. 

Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.
Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km. 

Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.

Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. - Agensi 

Sumber : Kosmo!

P/s: ermmm....sains dalam islam...hanya Allah Maha mengatahui...sedangkan bulan pon boleh terbelah...ni kan plak laut...Subhannallah....

4 comments:

Anonymous said...

Salam...

Apa sahaja yg tidak bercanggah dgn Al-Quran dan Al-Sunnah aku terima tanpa byk soal.....
Subhanallah......

paDel said...

azilas: pembuktian terhadap mukjizat nabi musa tu yg menjadi persoalan...betol ke itu cara nye laut terbelah...

Nobita Sensei said...

Sesungguhnya ilmu Allah tu cukup luas. Kalau dikaji kitab Al-Quran nescaya lebih byk pengetahuan saintifik ditemui.

paDel said...

nobita: begitulah hendaknye...

Entry terkini...

LinkWithin